BÖLÜM-I
Vakfın Adı, Amacı ve Konusu, Kaynakları
Vakfın Adı
Madde 1: Bu senedin 22’inci maddesinde adları ile ikametgah adresleri yazılı kurucu üyeler, 3’üncü maddede belirtilen amaçları gerçekleştirmek üzere, “Türkiye Ekonomik ve Mali Araştırmalar Vakfı” adı altında bir vakıf kurmuşlardır.
Vakfın kısaltılmış adı “TEMAR” dır. Vakıf, her tür işlemlerinde kısaltılmış adını kullanabilir.
Vakfın Merkezi ve İkametgah Adresi
Madde 2: Vakfın Merkezi İstanbul’da olup, ikametgah adresi İsmailpaşa Sok. No:47 Koşuyolu-Kadıköy / İstanbul’dur.
Vakıf, Genel Kurul kararıyla, yurt içinde ve ilgili bakanlıktan izin almak koşuluyla yurt dışında çalışma ve araştırma yerleri açabilir.
Vakfın Amacı ve Konusu
Madde 3: Vakfın amacı; ekonomik ve mali alanlarda bilimsel ve uygulamaya dönük araştırmalar yapmak ve yaptırmak; bu araştırmalardan elde edilen bilgileri ve bulguları yayarak, ülkede çağdaş, sağlıklı ve dengeli bir ekonomik ve mali yapının oluşmasına katkı sağlamaktır.
Vakıf, bu amaca ulaşmak için aşağıdaki konularda faaliyette bulunur:
- Dünyadaki değişmeler ve gelişmeler ile birlikte Türkiye’nin ekonomik ve mali yapısında ortaya çıkan değişmeleri ve gelişmeleri izlemek; bu alanlardaki sorunların bilimsel yöntemlerle araştırılarak geçerli ve uygulamaya dönük çözümler bulunmasına yardımcı olmak;
- Yurt içinde ve yurt dışında bu alanlarda yapılan araştırmaların envanterini hazırlamak, bir dökümantasyon merkezi ve kitaplık kurarak, bunları araştırmacılar ile ilgili kurum, kuruluş ve kişilerin yararlarına sunmak;
- Yapılan araştırmaların sonuçlarını kitap, dergi ve öbür süreli ve süresiz yayınlarla kamuoyuna duyurmak aynı amaçla ulusal ve uluslararası bilimsel konferans, seminer, sempozyum, kolekyum gibi toplantılar düzenlemek;
- Vakıf amaçları doğrultusunda meslek yüksekokulu, yüksekokul, akademi ve üniversite gibi eğitim kurumları kurmak, diğer yerli ve yabancı eğitim kurumları ile işbirliği yapmak;
- Ekonomik ve mali alanlarda araştırmacılığı özendirmek için araştırma yapanları desteklemek, başarılı araştırmacıları ödüllendirmek, bilgilerini ve görgülerini arttırmak üzere araştırmacılara yurt içinde ve yurt dışında eğitim ve gelişim olanakları sağlamak;
Vakfı çalışmaları, Yönetim Kurulunca hazırlanacak yıllık programlar çerçevesinde yürütülür.
Vakıf, aynı amaçlar doğrultusunda çalışan öbür vakıflar, kurumlar ve kuruluşlar ile işbirliği yapabilir.
Vakfın Mal Varlığı ve Gelirleri
Madde 4: Vakfın amacını gerçekleştirmek üzere yapılacak çalışmaları başlatmak ve sürdürmek için kurucu üyeler tarafından 50.000.000 (ellimilyon) Türk Lirası tahsis edilmiştir.
Vakfın malvarlığı; Vakıf üyelerinin ödentileri, Vakfın yayınlarından elde edilecek kazançlar ve ödüller, her tür bağışlar, Vakfın çalışmalarına katkıda bulunmak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin nakdi ve ayni yardımları ve bunların değerlendirilmesinden sağlanan gelirler ile sürekli olarak arttırılır.
Vakfa yapılan bağışların ve yardımların Vakfın malvarlığına katılması Vakıf Yönetim Kurulunun buna ilişkin olumlu kararına bağlıdır.
Madde 5: Vakfın malvarlığı ve gelirleri, Türk Medeni Kanunu Hükümlerine Göre Kurulan Vakıflar Hakkında Tüzük’ün 37’inci maddesi hükmü ile bu senette öngörülen kurallar çerçevesinde ve Vakfın amacı doğrultusunda yönetilir ve kullanılır.
Bir takvim yılı içinde elde edilecek brüt gelirlerin yüzde 20’si idame giderleri ile yedeklere ve malvarlığını arttıracak yatırımlara ayrılır, bunun dışında kalan Vakıf gelirlerinin tümü Vakfın amacına tahsis ve sarf edilir.
BÖLÜM-II
Vakfın Üyeleri ve Organları
Vakfın Üyeleri
Madde:6
A-Bu senedi imzalayarak Vakfı kuranlar Vakfın kurucu üyeleridir.
B-Vakfın çalışma konularına giren alanlarda yönetici, denetçi ve araştırmacı olarak görev yapan veya daha önce bu tür görevlerde bulunan gerçek kişiler üniversite ve öbür öğrenim kuruluşlarının öğretim kadrolarında yer alanlar veya daha önce bu görevleri yapanlar ile bilgi, beceri ve yardımları ile Vakfın çalışmalarına katkı sağlayan veya sağlayabilecek durumda olan gerçek ve tüzel kişiler Vakfa üye olarak kaydedilebilirler.
Üyelik sıfatı, yazılı üye olma istemi veya Yönetim Kurulunun buna ilişkin önerisinin ilgililer tarafından yazılı olarak kabulü ve bu hususun Yönetim Kurulunca onanması ile kazanılır.
Üyeliğe kabul ve bu üyeliğin sürmesi, ödentiye bağlı değildir. Ancak, üyeler Vakfa bağışta ve yardımda bulunabilirler.
Bu senet hükümlerine ve Vakfın amacına aykırı hareket eden veya üyelikten ayrılmak isteyen üyelerin Yönetim Kurulu kararıyla Vakıfla ilişkileri kesilir ve üyelikleri sona erer.
C-Ekonomik ve mali alanlarda yönetici, denetçi, öğretim üyesi ve araştırmacı olarak üstün hizmetleri görülenlere Yönetim Kurulu kararıyla onur üyeliği verilebilir. Vakfın onur üyeleri istedikleri takdirde, üyelerin sahip oldukları haklardan yararlanırlar.
Genel Kurul
Madde:7 Genel Kurul, Vakfın en yüksek karar organı olup, kurucu üyeler ile üyelerden oluşur.
Genel Kurul, her yılın Mayıs ayında Yönetim Kurulunca belirlenen tarihte ve yerde üyelerin salt çoğunluğuyla olağan olarak toplanır. İlk çağrı üzerine salt çoğunluk sağlanamazsa onbeş gün sonra yapılacak ikinci toplantıda salt çoğunluk aranmaz.
Genel Kurul gündemi, Yönetim Kurulu tarafından belirlenerek toplantının tarihi ve yeri ile birlikte en az onbeş gün önceden üyelere yazılı olarak bildirilir.
Genel Kurulca karara bağlanması gereken önemli ve ivedi konuların ortaya çıkması durumunda, Yönetim Kurulu resen veya Denetçiler Kurulunun yahut kurucu üyeler ve üyeler toplamının salt çoğunluğunun isteği üzerine Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırır.
Genel Kurul toplantılarında her üye bir oya sahiptir. Kararlar hazır bulunanların salt çoğunluğuyla alınır. Ancak Vakfın başka bir Vakıfla birleşmesine, sona ermesine ve Vakıf Senedinin değiştirilmesine ilişkin kararlarda, hazır bulunan üye sayısının salt çoğunluğu ile birlikte Üye Kayıt Defterine yazılı üyelerin dörtte üçünün çoğunluğu aranır.
Genel Kurul toplantılarını Yönetim Kurulu Başkanı açar. Toplantıyı yönetmek üzere Genel Kurulca üyeler arasından bir başkan ile bir yazman ve bir oy toplama memuru seçilir. Genel Kurul toplantılarının yasalara ve Vakıf Senedine uygun biçimde yapılmasından Genel Kurul Başkanı sorumludur.
Madde 8 Vakıf Genel Kurulu:
- Vakıf Yönetim Kurulunun yıllık çalışma raporunu, bilanço ile kar ve zarar hesabını, bütçe ve Denetçiler Kurulunun raporunu görüşerek karara bağlar, Yönetim Kurulunu aklar;
- Vakfın aynı amacı güden başka bir vakıfla birleşmesine, sona ermesine ve Vakıf Senedinin değiştirilmesine karar verir;
- Üç yılda bir Yönetim Kurulunun ve Denetçiler Kurulunun asil ve yedek üyelerini seçer;
- Gündemde yer alan öbür konuları görüşerek karara bağlar.
Yönetim Kurulu
Madde 9: Yönetim Kurulu, Genel Kurulca üyeler arasından seçilen yedi üyeden oluşur.
Yönetim Kurulunun Genel Kurulca üyeler arasından seçilen yedi yedeği bulunur. Yönetim Kurulundan ayrılan üyelerin yerlerine yedek üyeler aldıkları oy sırasına göre asil Yönetim Kurulu üyeliklerine getirilirler.
Yönetim Kurulu üç yıl süreyle görev yapar.
Görev süreleri dolan Yönetim Kurulu üyeleri yeniden seçilebilirler.
Madde 10: Vakıf Yönetim Kurulunun görevleri ve yetkileri şunlardır:
- Vakfa yapılacak ve yaptırılacak araştırmaların konularını belirlemek, yayımlanmasını ve ilgililere iletilmesini sağlamak;
- Telif hakkı satın alınacak araştırmaları ve ödül verilecek araştırmacıları seçmek, verilecek telif ücretlerini ve ödülleri belirlemek;
- Vakıf adına yetiştirilecek ve yetişmelerine yardım edilecek araştırmacıları seçmek;
- Vakıfta çalıştırılacak personeli ve araştırmacıları atamak, bunların ücretlerini belirlemek;
- Vakıf amaçları doğrultusunda, Vakfın malvarlığını ve gelirlerini yönetmek, Vakfa taşınır ve taşınmaz mallar satın almak, bunları satmak ve kiraya vermek, Vakıf adına her tür harcama ödeme ve tahsilat yapmak;
- Vakıf amaçları doğrultusunda kurulacak eğitim kurumlarının kuruluş çalışmalarını yapmak, ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde gerekli başvuruları yapmak, projelendirmek, idari, mali, akademik her türlü ihtiyacın karşılanması için kaynak oluşturmak ve yatırım yapmak,
- Vakfa yapılan bağışları ve yardımları kabul etmek;
- Vakfın kayıtlarını ve defterlerini tutmak;
- Her takvim yılı başında yıllık çalışma programını, bilanço ile kar ve zarar hesabını ve bütçeyi hazırlayarak Genel Kurula sunmak;
- Genel Kurulu toplantıya çağırmak, toplantı gündemini belirleyip tarihi ve yeri ile birlikte üyelere yazılı olarak bildirmek;
- Vakfın amacına ulaşması için her tür girişimde bulunmak, aynı amacı güden vakıflar, kurumlar ve kuruluşlar ile işbirliği yapmak;
- Bu Senette 903 sayılı Kanunda ve Türk Medeni Kanunu Hükümlerine Göre Kurulan Vakıflar hakkında Tüzükte kendisine verilen öbür işleri yapmak.
Yönetim Kurulu, ayrıca Vakfa uygunluğu ölçüsünde Türk Ticaret Kanununun anonim şirketlerin yönetim kurullarına verdiği görevleri ve yetkileri de üstlenir.
Madde 11: Vakfı Yönetim Kurulu Temsil Eder.
Yönetim Kurulunun düzenleyeceği imza sirkülerinde yer alan Yönetim Kurulu üyelerinin, Vakfın adını ve kaşesini yazarak imzalayacakları her tür belge vakfı bağlar, borçlandırır ve alacaklandırır, Vakfa hak sağlar.
Madde 12: Yönetim kurulu seçildikten sonraki ilk toplantısında aralarından bir başkan, bir başkan vekili, bir sayman ve bir genel sekreter seçer. Sayman ve genel sekreter başkanın göstereceği aday veya adaylar arasından seçilir. Yukarıda sayılan görevlere seçiminde üyelerin salt çoğunluğunun kabulü aranır.
Yönetim Kurulu Başkanı, kurul toplantılarının gündemini hazırlar, toplantılara başkanlık eder ve alınan kararların uygulanmasını sağlar. Başkanın bulunmadığı zamanlarda Başkan Vekili ona vekillik eder.
Genel sekreter üye vakfın idari işlerini, Sayman üye vakfın mali işlerini yönetim kurulu adına yürütür.
Yönetim Kurulu bir takvim yılı içinde en az altı kez toplanır. Toplantıların tarihi, yeri ve gündemi üyelere daha önceden bildirilir.
Yönetim Kurulu toplantılarının açılabilmesi için beş üyenin hazır bulunması gerekir. Yönetim Kurulu, kararlarını hazır bulunan üye sayısının salt çoğunluğu ile alır. Alınan kararlar toplantı tarihi, yeri ve sayısı belirtilerek Yönetim Kurulu Karar Defterine yazılır ve hazır bulunan üyeler tarafından imzalanır.
Yönetim Kurulu görevlerini yerine getirirken Vakıf Senedi ile ilgili mevzuat çerçevesinde yönetmelikler hazırlamaya, Yönetim Kuruluna yardımcı çalışma kurulları oluşturmaya yetkilidir.
Yönetim Kurulu, konu ve yer olarak yetkilerinin bir bölümünü üyelerinden birine veya bir kaçına devredebilir.
Vakıf Yönetim Kurulunda görev alanlara bu görevleri dolayısıyla herhangi bir ödeme yapılmaz.
Denetçiler Kurulu
Madde 13: Denetçiler Kurulu, Genel Kurul tarafından üyeler arasından üç yıl için seçilen üç Denetçiden oluşur. Ayrılan Denetçilerin yerine aynı sayıda seçilen yedekler aldıkları oy sırasına göre Denetçi olarak atanırlar.
Görev süresi dolan denetçiler yeniden seçilebilirler.
Denetçiler Kurulu, üyeleri arasından birini Başkan seçer. Denetçiler Kurulu Başkanı Denetçiler Kurulunun çalışmalarını düzenler.
Vakıf Denetçiler Kurulunda görev alanlara bu görevleri dolayısıyla herhangi bir ödeme yapılmaz.
Denetçiler Kurulu denetlemelerini Genel Kurul adına yapar.
Madde 14: Denetçiler Kurulunun görevleri şunlardır:
- Yıl içinde Vakıf işlemlerini ve hesaplarını, Vakıf Senedi, 903 sayılı Kanun ve Türk Medeni Kanunu Hükümlerine Göre Kurulan Vakıflar Hakkında Tüzük ile ilgili öbür mevzuata uygunluk açılarından denetlemek, yanlış ve eksik olduğu belirlenen işlemleri Yönetim Kurulu Başkanlığına bildirerek düzeltilmesini sağlamak, yolsuz işlemlere ilişkin olarak gerekli kovuşturmaları yapıp ilgili mercilere bildirmek, şikayetleri inceleyip sonuçlandırmak;
- En az üç ayda belli olmayan zamanlarda vezneyi denetlemek, yıl içinde ve yıl sonunda mizanı, bilançoyu ve gelir tablosunu (kar ve zarar hesabını) inceleyip değerlendirmek ve sonuçları bir raporla Genel Kurula sunmak;
- Genel Kurul toplantılarında hazır bulunmak;
Vakıf Personeli
Madde 15: Vakıfta çalıştırılacak personelin kadro unvanları ve sayıları, görevleri ile bunların özlük haklarına ilişkin hususlar Yönetim Kurulu tarafından hazırlanacak bir yönetmelikle belli edilir.
BÖLÜM-III
Vakfın Defterleri, Hesapları ve Belgeleri
Defter ve Belgeler
Madde 16: Yönetim Kurulu, Üye Kayıt Defteri ve Yönetim Kurulu Karar Defteri tutar.
Üye Kayıt Defteri: her üyenin adını ve soyadını veya unvanını, ikametgah adresini, Vakfa üye olduğu ve Vakıftan ayrıldığı tarihleri ile ayrılış nedenlerini içerecek biçimde düzenlenir.
Muhasebe belgeleri dışında Vakfa gelen ve Vakıftan giden belgeler geliş ve gidiş tarihleri ile ayrılış nedenlerini içerecek biçimde düzenlenir.
Muhasebe belgeleri dışında Vakfa gelen Vakıftan giden belgeler geliş ve gidiş tarihleri itibariyle bir deftere işlenerek, tarih sırasıyla ve düzenli biçimde dosyalarda saklanır.
Muhasebe Defterleri, Hesapları ve Belgeler
Madde 17: Vakıf, varlıklarının, borç ve alacaklarının, gelir ve giderlerinin durumunu ayrıntılı olarak gösterecek hesaplar ve defterler tutar.
Vakfın giderleri, fatura veya fatura yerine geçen belgelere ve alındılara dayandırılır. Vakfın gelirleri için de fatura ve alındı düzenlenir.
Muhasebe işlemlerinin ve kayıtlarının yapılmasında, muhasebe belgelerinin ve defterlerinin düzenlenmesinde Türk Medeni Kanunu Hükümlerine Göre Kurulan Vakıflar Hakkında Tüzük ile Vergi Usul Kanunu hükümleri uygulanır.
Muhasebe işlemlerinin kayıt biçimi, hesap planı, tutulacak defterlerin türleri ile muhasebe belgelerinin düzenlenmesi ve saklanması ile ilgili kurallar Yönetim Kurulu tarafından hazırlanacak bir Yönetmelikle belli edilir.
BÖLÜM-IV
Geçici ve Son Hükümler
Kıyas Yoluyla Uygulanacak Hükümler
Madde 18: Bu Senette hüküm bulunmadığı durumlarda, 903 sayılı Kanun ile Türk Medeni Kanunu Hükümlerine Göre Kurulan Vakıflar Hakkında Tüzük, bunlarda da hüküm bulunmadığı durumlarda 2762 sayılı Vakıflar Kanunu ile Türk Ticaret Kanununun anonim şirketlere ilişkin hükümleri kıyas yoluyla uygulanır.
Vakfın Sona Ermesi
Madde 19: Vakıf amacının gerçekleşmesi olanaksız duruma gelirse kendiliğinden dağılmış olur.
Genel Kurul amacının gerçekleşmesinin olanaksız duruma gelmesi dışındaki bir nedenle de Vakfın sona ermesine her zaman karar verebilir.
Vakfın sona ermesine ilişkin hususlar Yönetim Kurulu tarafından sicile tescil ettirilir.
Vakıf Kurucu Üyeleri
Madde 20: Vakfın kurucu üyelerinin adları ve soyadları ile ikametgah adresleri aşağıda gösterilmiştir:
Adı Soyadı | İkametgah Adresi |
Tevfik ALTINOK | Noter Sok. No:2/9 Şaşkınbakkal-İstanbul |
Atilla CANDIR | 7.Cadde No:77/16 Bahçelievler-Ankara |
S. Gazi ERÇEL | İş Bankası Blokları F Blok No:21 K:1 Feneryolu-İstanbul |
A. Mesut EREZ | İsmet İnönü Cad. Oymak Apt. K:3 Eskişehir |
İlhan ERSEN | Hamam Sok. Atalay Apt. No:6/34 Göztepe-İstanbul |
Mehmet Bedii FEYZİOĞLU | Suadiye Ersoy Sahil Sitesi Kıyı Apt. D:4 Kadıköy-İstanbul |
Memduh GÜPGÜPOĞLU | Cevdet Paşa Cad. No:332 Sipahioğlu Apt. K:3 D:4 Bebek-İstanbul |
M. Çetin HACALOĞLU | Söltaş Villaları No:29 4.Levent-İstanbul |
Ömer Cahit KAYRA | Dr.Cemil Topuzlu Cad. Dr.Kazım Lakay Sok. No:8/11 Çiftehavuzlar-İstanbul |
Erciş KURTULUŞ | Küplüce Yolu No:46 Beylerbeyi-İstanbul |
Hüseyin Yılmaz MAZLUMOĞLU | Caddebostan Şen Sok. No:8/21 Kadıköy-İstanbul |
Ziya MÜEZZİNOĞLU | Köybaşı Cad. No:336 D:C9 Yeniköy-İstanbul |
Adnan NAS | Yeşilbahar Sok. Kalyon Apt. No:8/31 Çiftehavuzlar-İstanbul |
Hüseyin Hakkı ÖZKAZANÇ | Erenköy Şerafet Sok. Anılar Apt. No:12/25 Kadıköy-İstanbul |
M. Tanju POLATKAN | Altıntepe Hüsniye Cad. No:7/8 Küçükyalı-İstanbul |
Talat SARAL | Şişe Cam Internatıonal Kaıser Strasse 6 6000 Frankfurt Main-Germany |
Hayri SEVİMAY | Piyade Sok. No:21 D:5 Çankaya-Ankara |
Tuğrul Bilen ÜNAL | Kaşaneler Sok. Kaşaneler Çıkmazı No:2/9 Erenköy-İstanbul |
Yaşar Kemal YÜKSEKLİ | Kuleli Sok. No:48/5 G.O.Paşa-Ankara |
Geçici Yönetim ve Denetçiler Kurulu
Geçici Madde 1: Bu senedin 9’uncu ve 13’üncü maddelerine göre Vakfın kuruluşundan ilk Genel Kurul toplantısına kadar geçecek sürede görev yapacak Yönetim ve Denetçiler Kurulları üyeleri aşağıda gösterilmiştir:
Yönetim Kurulu Üyeleri | Ziya MÜEZZİNOĞLU |
Mehmet Bedii FEYZİOĞLU | |
Yaşar Kemal YÜKSEKLİ | |
Erciş KURTULUŞ | |
Tuğrul Bilen ÜNAL | |
M. Tanju POLATKAN | |
Adnan NAS | |
Talat SARAL | |
Hüseyin Hakkı ÖZKAZANÇ | |
Atilla CANDIR | |
Denetçiler Kurulu Üyeleri | Memduh GÜPGÜPOĞLU |
Hayri SEVİMAY | |
Hüseyin Yılmaz MAZLUMOĞLU | |
İlhan ERSEN | |
Tevfik ALTINOK | |
S.Gazi ERÇEL |
Geçici Madde 2: Vakfın kuruluş işlemlerini mahkemelerde, resmi makamlarda ve öbür mercilerde tamamlamak, bankalara Vakıf adına para yatırmak ve para çekmek üzere, Kurucu Üye ve Geçici Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Kemal YÜKSEKLİ yetkili kılınmıştır.
Yürürlük
Madde 21: Bu Senet, Türk Medeni Kanununun 903 sayılı Kanunla değişik 74’üncü maddesi hükmü uyarınca Vakıf ikametgahının bulunduğu yer Asliye Mahkemesi nezdinde tutulan sicile tescil ile tüzel kişilik kazandıktan sonra yürürlüğe girer.